Informácie o tendri DPB sa náhle zmenili, sťažujú sa poslanci

27.02.2013 Bratislava

Bratislava 27. februára (TASR) – Informácie o súťaži na trolejbusy za vyše 70 miliónov eur sa stihli zmeniť od začiatku februára a zrazu je možné súťaž zopakovať. Aj takto sa dnes sťažovali mestskí poslanci primátorovi Milanovi Ftáčnikovi (nezávislý s podporou Smeru-SD) a na rokovanie zastupiteľstva zaradili nultý bod, aby im primátor zámer zrušiť súťaž vysvetlil.

Opakovanie spochybňovaného tendra na trolejbusy, ktorý Dopravný podnik Bratislava (DPB) vyhlásil vlani v novembri, oznámil Ftáčnik pred dvoma dňami po rokovaní s ministrom dopravy Jánom Počiatkom (Smer-SD). Odôvodnil to tým, že nechce, aby pri súťaži vznikali pochybnosti a EÚ trolejbusy nakoniec nepreplatila. Šéf DPB Ľubomír Belfi pritom začiatkom februára prišiel poslancom vysvetľovať, prečo podmienky nastavili tak, ako nastavili. "Riaditeľ podniku nás ubezpečil, že je všetko v poriadku, v súlade s Európskou komisiou. Dva týždne po tom hovoríte o opaku. Nemyslím si, že tie dôvody sú dva týždne staré, čiže nám niekto nehovoril pravdu," vyčítal Ftáčnikovi Ivo Nesrovnal, staronový predseda najväčšieho mestského poslaneckého klubu SDKÚ-DS, Most-Híd. Zrušiť súťaž mali podľa neho už vtedy. Informáciám prezentovaným na zastupiteľstve neverí ani Ján Hrčka (BPP). Súťaž prirovnal k rozhodnutiam o oprave Starého mosta.

Primátor Ftáčnik vtedy označil vysvetlenia svojho nominanta Belfiho za dostačujúce, lebo ešte nie je známy výsledok riešenia tendra na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO) ani počet uchádzačov. "Čo sa zmenilo za dva týždne? Ja som získal informáciu, že máme jedného uchádzača, a to ma vyrušuje," vysvetľoval s tým, že tento fakt predtým nevedel. Belfi začiatkom februára pred poslancami pripustil, že veľké množstvo uchádzačov ani nečakali. "Neverím ale, že existuje obstarávateľ, ktorému sa všetko podarí a všetko vyjde na prvýkrát. Vo verejnom obstarávaní sa dejú rôzne veci," dodal Ftáčnik.

Jozef Uhler (SDKÚ-DS, Most-Híd) má pocit, že došlo ku kartelovej dohode a porušeniu zmluvy. "Na novú súťaž nám však vtedy bolo povedané, že nie je čas," sťažoval sa poslanec a šéf dopravnej komisie. Primátor tvrdí, že podľa harmonogramu z ministerstva dopravy by novú súťaž malo mesto stihnúť do augusta 2015, ak tender do pár týždňov vypíše znovu. "Teraz je to prezentované len ako nedopatrenie," podotkol Ignác Kolek (KDH).

Nové obstarávanie by mal opäť vyhlásiť DPB. "Predpokladám, že súťaž dokáže pripraviť v druhom kole tak, aby o nej neboli pochybnosti," myslí si Ftáčnik. Poslanci sa ale zhodli, že chcú od primátora podrobné podklady o podmienkach súťaže v dostatočnom predstihu a tiež informáciu o súťaži na ďalšom rokovaní zastupiteľstva. Ftáčnika tiež žiadali, aby nad tendrom osobne dohliadol.
 

Vyberte región